Populära avdelningar

 

Bank24 erbjuder en kostnadsfri jämförelsetjänst där du kan låna pengar. Ansök helt kostnadsfritt. Behöver du låna till renovering, räkningar, köp av fastighet eller till bilen?

Oavsett vilket lånebehov ni har hittar ni bästa låneräntan hos bank24. Varför? Räntorna uppdateras varje dag! Vi jämför Sveriges alla banker inom 14 olika kategorier inom privatekonomi.

 

Ett urval av de banker vi jämför
ICA-banken logoCoop Medmera bank logoNordea logoSwedbank logoSkandia logoFerratum logo

 

Senaste nytt på Bank24
2019-09-18: Nytt företagslån:
Fakturino företagslån Vårt omdöme ligger online.
2019-09-17: Ny tjänst:
Mobilabonnemang Ny avdelning uppe där du jämför mobiltelefon abonnemang.
2019-09-11: Ny tjänst:
Bredband Ny avdelning uppe där du jämför bredband.
2019-08-15: Nytt företagslån:
Kompar företagslån Bank24,s omdöme ligger uppe.
2019-06-07: Ny tjänst:
Samlingslån Ny avdelning uppe där du kan samla dina lån.
2019-05-13: Nytt företagslån:
Capcito företagslån Bank24,s omdöme ligger uppe.
2019-05-09: Nytt SMS-lån:
Lumify Bank24,s omdöme ligger uppe.
2019-05-05: Nytt företagslån:
Fedelta företagslån Bank24,s omdöme ligger uppe.
2019-04-16: Nytt företagslån:
Ponture företagslån Bank24,s omdöme ligger uppe.
2019-04-16: Ny kreditgivare:
Comboloan privatlån Bank24,s omdöme ligger uppe.
2019-02-19: Ny kreditgivare:
Krea företagslån Bank24,s omdöme ligger uppe.
2019-02-18: Ny kreditgivare:
Mynt.se företagslån jämförs och Bank24,s omdöme ligger uppe.
2019-01-22: Nya lån 2019:
Nya lån Här listar vi alla nya kreditgivare.
2019-01-21: Ny kreditgivare:
Slantar jämförs och Bank24,s omdöme ligger uppe.
2018-11-20: Ny kreditgivare:
Nystart finans jämförs och vårt omdöme ligger uppe.
2018-11-15: Ny artikel:
SMS-lån reglering och historia.
2018-10-31: Ny kreditgivare företagslån:
Likvid företagslån jämförs nu och Bank24,s omdöme ligger uppe.
2018-10-16: Nytt omdöme:
Sambla omdöme ligger uppe.
2018-07-03: Ny kreditgivare:
Komplett Bank lanserad i Sverige.
2018-05-29: Ny kreditgivare:
OPR privatlån är idag lanserade och Bank24,s omdöme ligger uppe.
2018-05-05: Ny kreditgivare:
Bynk är idag lanserade och Bank24,s omdöme ligger uppe.

Varför använda Bank24?

Generella lånekrav

 • Du måste vara myndig
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige
 • Du skall ha en årsinkomst på minst 80.000 kr
 • Skuldsaldo hos Kronofogden accepteras inte
 • Max 6 st betalningsanmärkningar

 

Vanliga frågor
 • Vem kan låna hos Bank24?
  Svar: Vi jämför alla lån kostnadsfritt för dig som kund. Bank24 lånar ej ut pengar själva utan vi presenterar Sveriges alla banker i vår oberoende jämförelsetjänst.
 • Hur ansöker jag om ett lån?
  Svar: Varje kreditgivare som finns listade på Bank24 har ett onlineformulär på respektive webbsajt där man enkelt och snabbt ansöker.
 • Hur snabbt betalas lånet ut?
  Svar: Ansöker du om ett snabblån betalas pengarna oftast ut samma dag. Ansöker du om ett privatlån tar det ca 1-4 dagar.
 • Kan lånet slutbetalas när som helst?
  Svar: Ja. Hos samtliga kreditgivare som jämförs hos oss kan du när du vill slutbetala ditt lån utan några ytterligare kostnader.
 • Kan jag få ett lån utan fast inkomst?
  Svar: Ja möjligheten finns. Använd vår jämförelse med betalningsanmärkningar. Samtliga kreditbolag kräver dock att du har en dokumenterad inkomst av något slag.

 
 

Bankernas och lånets historia

Hur gick det till förr i tiden när man behövde låna pengar? Sveriges första bank hette Stockholms banco och grundades 1661 av en herre som hette Johan Palmstruch. Johan var en köpman som således blev Sveriges första bankdirektör. Stockholms banco gick omkull några år senare då de många osäkra lånen i form av utgivna sedlar blev bankens fall.
Banken ombildades senare till Riksens Ständers Bank som senare blev riksbanken som faktiskt är världens äldsta centralbank vilket är en rolig kuriosa kring historien.
Det moderna bankväsendet tillkom under 1800 talet då bildandet av privata banker startades och först ut av dagens storbanker var Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) som bildades 1856. Skånska enskilda banken som bildades 1831 var dock först ut av de privata bankerna. De gav även ut sedlar och lån i form av räntelösa depositionsbevis vilket var den tidens sätt att låna pengar.

Samla dina lån

Samla dina småkrediter till ett stort lån på Bank24

Att samla dina lån och krediter under ett och samma lån är en trend som vuxit sig starkare de senaste åren. Det finns många fördelar med samla flera småkrediter på ett större lån, nedan hittar du flera av fördelarna:

 • Räntan är oftast betydligt högre på mindre lån.
  Du får dessutom flera räntor på flera olika belopp istället för en lägre ränta på ett större belopp.
 • Ett lån innebär en aviavgift samt en uppläggningsavgift.
  Du sparar pengar genom att enbart ha ett lån genom att slippa flera onödiga aviavgifter.
 • Betydligt enklare att få koll på sin ekonomi.
  När räkningarna hopar sig kan det vara svårt att hålla koll på belopp och fakturor. Ett lån, en faktura.

 

Låna till hus?

Familj som köpt hus via Bank24

De allra flesta kommer någon gång under livet att gå ner till banken för att kolla möjligheterna att få låna pengar till den bostad du drömmer om. Det är för de allra flesta den klart största affären du gör i sitt liv och just därför är det viktigt att ha koll på hur bostadslån fungerar. Vid huslån ställer banken säkerhet i form av bostaden och av den anledningen är räntenivån betydligt lägre än ett traditionellt privatlån. Bankernas bolåneräntor bestäms i grunden av reporäntan som sätts av riksbanken.
Alla banker har som krav att minst 15 % av bostadens kostnad ska kunna betalas kontant. Det är detta som benämns som kontantinsats. Du måste ha kontantinsatsen innan banken beviljar bolånet. Många har problem att få fram så mycket pengar eftersom det oftast handlar om flera hundra tusen kronor. En lösning är då att låna pengar med högre ränta som till exempel ett privatlån, blancolån.

 

Att låna utan ränta?

Ett bra tips för dig som ska låna pengar för första gången är att söka fram de kreditgivare som erbjuder snabblån utan ränta. En del kreditgivare har just ett sådant erbjudande till nya kunder. Beloppet som erbjuds utan ränta ligger mellan 1000 kr och upp till 15 000 kr.
Observera att återbetalningstiden är ganska kort, oftast inte mer än 30 dagar. Ta alltid med det i dina beräkningar så du kan betala tillbaks det räntefria beloppet innan återbetalningstidens slut. Annars kommer lånet ändå bli belastat med ränta. Däremot så är lånet gratis så länge du kan betala tillbaka pengarna i tid vilket kan vara en stor fördel.

Allmänt om att låna

Låna pengar

Att låna pengar snabbt är något som de flesta av oss har gjort eller kommer att göra en eller flera gånger i livet. Varför man lånar är helt individuellt. Därför är det viktigt att välja rätt då det finns olika sorters lån avsedda för varierade ändamål.
Bostads och billån har ett högt låneutrymme med låg ränta. I de flesta fall behöver du själv ha en kontantinsats på 15-20 % beroende på vilken kreditgivare det handlar om. Bostaden eller bilen blir en säkerhet för lånet. Lån utan säkerhet används ofta till resor och konsumtion. Lånet har en högre ränta med en generös återbetalningstid. Du behöver inte klargöra för kreditgivaren vad pengarna ska användas till vid ansökan.
Snabblån och sms-lån är dyra och kan vara riskfyllda. Det är lätt att hamna i en ond cirkel där man fyller ut privatekonomin med snabblån varje månad. Ansök endast om snabblån vid behov och betala tillbaks lånet inom kort tid. Vi lever i ett konsumtionssamhälle och de osynliga kraven många känner kan leda till att man tar onödiga lån. Att låna oansvarigt är något man ska akta sig för. Om ni hamnar i problem med skulder och lån rekommenderas att ni kontaktar den lokala skuldrådgivningen, de flesta kommuner har denna service idag. Läs mer på konsumentverket. Det är lätt att hamna i ekonomiska fällor som sedan är både svåra och dyra att ta sig ur.
När du ska låna pengar bör du alltid se till din ekonomi, räkna på inkomster och utgifter så att du verkligen har råd. Tänk på att låna smart! Det innebär att låna när det behövs och att lånet har ett syfte.
Se över alla aspekter innan du lånar:

 • din inkomst
 • eventuella ändringar i din ekonomi
 • syfte med lånet
 • lånets storlek
 • månadskostnad
 • återbetalningstid
 • den totala lånekostnaden
 • eventuella ränteförändringar
 • *värde kontra återbetalningstid

(* när du lånar till konsumtionsvaror bör återbetalningstiden vara kort eftersom konsumtionsvaror snabbt förlorar värde.)
Att se ur dessa aspekter ökar dina chanser till en god ekonomi under hela låneperioden, men det är ingen garanti.

Vilka låneformer finns det?

Olika låneformer att välja mellan på Bank24

Bostadslån är ett lån med säkerhet. Du behöver själv ha en kontantinsats på 15 % av bostadens värde när du ska ansöka om ett bostadslån. Även om bostaden är en säkerhet för banken så ser de naturligtvis till din betalningsförmåga ändå. Hur stor summa du får beviljad till en bostad beror helt på din inkomst, utgifter och hur stor kontantinsats du har. Bostadslån har låg ränta och räntan är i de flesta fall förhandlingsbar.
Privatlån eller blancolån är ett lån utan säkerhet. Med ett privatlån har du möjlighet att använda lånesumman till vad du vill. Du behöver inte lämna någon säkerhet. Denna typ används ofta till konsumtionsvaror, resor, renovering eller att samla flera skulder till ett och samma lån. När du behöver låna pengar direkt är privatlån ett bättre alternativ än de omstridda sms-lånen då räntan är lägre.
Snabblån och sms-lån. Det är vanligt att använda snabblån för att fylla ut månadskassan om man behöver pengar snabbt under en kort tid. Då är ett sms-lån bra, men se upp så att det inte blir upprepning varje månad. Behöver du ansöka om snabblån varje månad för att få ekonomin att gå ihop så bör du istället se över din ekonomi.
Om du behöver låna pengar snabbt när ska köpa en bil så är det bästa att ansöka om ett riktigt billån och inte ett privatlån. Bilen är säkerhet för lånet och har en mycket lägre ränta än ett privatlån. Ofta har bilhandlarna ett billån de erbjuder dig vid köpet. Men det är inte säkert att det är det bästa lånet på marknaden så det är värt att jämföra innan du bestämmer dig.
Kreditkort är precis som det låter, ett kort med en kopplad kredit som du kan utnyttja när du är i behov av pengar. Med ett kreditkort vet du att du alltid har pengar till hands. Om du använder ett kreditkort på rätt sätt så är det både praktiskt och smidigt att ha ett i plånboken. Vid utnyttjad kredit ska beloppet betalas tillbaks så snart som möjligt så att det alltid finns pengar tillgängligt på kortet. Betalar du inom 30-50 dagar beroende på kort och villkor, så slipper du dessutom onödig ränta på det utnyttjade beloppet.

Krav för att låna pengar

Tjej som ska låna pengar online framför datorn

Varje bank och kreditinstitut bestämmer sina egna lånevillkor. Dock övervakas alla kreditinstitut av Finansinspektionen. Några generella krav som alla måste följa är du alltid måste vara 18 år eller äldre för att kunna göra en låneansökan. Vanliga krav som ställs är: fast inkomst, svensk medborgare, svensk folkbokföringsadress, svenskt bankkonto i sökandes namn, registrerat mobilnummer och inga registrerade betalningsanmärkningar.
Det finns kreditgivare som kan godkänna ett lån även om du har betalningsanmärkningar. Lån med anmärkning är oftast dyrare eftersom det är en högre risk för banken att bevilja ansökan. Har du en redan belastad ekonomi råder vi dig att inte ansöka om ett lån. Försök istället få hjälp att lösa din ekonomiska situation via ekonomisk rådgivning.
Har du en ordnad ekonomi och uppfyller bankens krav brukar det inte vara några problem att få ett lån beviljat. En sund ekonomi kan dessutom innebära att du har ett bättre förhandlingsläge med din bank vad gäller ränta på lånet.

Vad är ett lån utan säkerhet?

Nästan alla lån som Bank24 jämför är lån utan säkerhet.

Motsatsen är lån med säkerhet som till exempel bolån och billån. Anledningen till varför banker kräver en säkerhet för bolån och billån är för att de lånen är oftast på väldigt stora belopp. Vanligt är också att du själv måste ha en kontantinsats till lån med säkerhet. I detta exempel använder banken bostaden eller bilen som säkerhet, vilket resulterar i en lägre ränta jämfört med lån utan säkerhet.

För blancolån och snabblån som är de populäraste avdelningarna på Bank24 så ställer kreditgivaren ingen säkerhet. Du kan alltså använda lånebeloppet till vad du vill. Nackdelen med lån utan säker het är att kreditgivarens risk ökar. Vilket innebär att de sätter en högre låneränta jämfört med ett lån med säkerhet.

Låna pengar med betalningsanmärkning?

Bekymrat par som söker lån med betalningsanmärkning
Om du har ett trassligt ekonomiskt förflutet med registrerade betalningsanmärkningar så blir det betydligt svårare att ta ett lån. Det finns dock en handfull långivare som erbjuder möjligheten att låna trots att du har en eller flera aktiva anmärkningar. De tittar istället på hur din nuvarande ekonomiska situation ser ut och inte på vad som hänt bakåt i tiden. Däremot brukar de ställa som krav att du inte kan ha något aktuellt skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten.

Har du en fast inkomst och är kreditvärdig är möjligheterna ändå goda att kunna hitta ett kreditinstitut som kan erbjuda dig lån. Finns det fler än 10 stycken registrerade betalningsanmärkningar eller ett aktivt skuldsaldo hos kronofogden finns det ingen bank som kommer att bevilja dig ett lån.
 
 

Vad är en UC förfrågan?

Enligt gällande svensk lag måste alla kreditinstitut ta en kreditupplysning på den som söker ett lån. Det finns ett flertal upplysningsföretags som gör kreditkontroller och det företag som är mest känt, samt det som de flesta större banker är anslutna till är Upplysningscentralen (UC). När en kreditförfrågan skickas till UC så blir den kreditförfrågan synlig för alla de andra bankerna som använder UC. Begreppet lån utan uc som ofta används betyder att kreditgivaren ej tar kreditkontrollen hos UC.

Att ha många kreditförfrågningar kan påverka din kreditvärdighet. Om upplysningen istället görs av ett av de andra bolagen som till exempel Soliditet eller Creditsafe kommer förfrågan inte att registreras.

Ska du låna pengar till företaget?

Företagslån om ditt företag behöver ett kapitaltillskott

Företagslån och finansiering av aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma är en nisch som håller på att förändras. Förr var storbankerna väldigt dominerande och betalade ut de flesta företagslånen. Processen är dessutom mer komplicerad och krånglig för en småföretagare att kontakta sin bank för att få ett lån.

Numera har det tillkommit en rad nya kreditgivare som vänder sig till företagare som behöver tillfällig finansiering där det mesta kan skötas direkt online. Som företagare gör man sin ansökan på nätet och man får besked ofta samma dag. Var dock uppmärksam att flera av kreditgivarna tar en hög startavgift som även kan baseras på det totala lånebeloppet du önskar.

När man ska låna pengar som företagare skall man vara noga med att se över villkoren noggrant. Kräver banken en säkerhet? Hur ser i sådana fall avtalet ut kring säkerheten? Vad kostar lånet dig totalt inklusive en eventuell uppstartskostnad. På vilken löptid skall lånet löpa samt vilka möjligheter har du att återbetala beloppet i förtid. Frågorna är många och det gäller att du som företagare är uppmärksam innan ett avtal skrivs.

Har du låg inkomst?

Vi kan alla hamna i en tillfällig ekonomisk svacka i livet och det är sällan en bra lösning att låna pengar för att reda ut sin situation. Dock finns det tillfällen då det kan vara nödvändigt som till exempel för att kunna betala andra krediter som löper med en betydligt högre ränta och på så sätt få ner räntan och kostnaden. Har du en väldigt låg inkomst är det få kreditgivare som tillåter att du lånar större belopp över 100 000 kronor. Mindre summor är det möjligt att få låna hos ett fåtal kreditgivare.
Har du ingen inkomst alls är det inte möjligt att ta ett lån ensam och vi rekommenderar inte att låna pengar på de premisserna. Den enda möjligheten är då att ansöka om lån tillsammans med någon som har en fast inkomst alternativt att skaffa fram en borgensman. En borgensman står då för säkerheten kring lånet. Borgensmannens uppgift blir då att slutbetala din kredit om du inte själv kan slutföra betalningen. En sund regel om du ej har någon inkomst är att avstå från alla typer av krediter och finansiering.

Låna större belopp

Behöver du låna mer än 20 000 kronor rekommenderar vi att du jämför marknadens blancolån. Ett blancolån eller privatlån som det också kallas är en kredit som ofta sträcker sig mellan 10 000 – 600 000 kronor. Kreditgivarna erbjuder lånet som ett lån utan säkerhet vilket innebär att du inte behöver pantsätta din fastighet. Ett blancolån tas vanligtvis till att finansiera bil eller andra fordon. Fler vanliga orsaker är att lösa gamla dyra krediter samt att låna till kontantinsatsen.