Vad kostar ett snabblån?

Snabblån & SMS-lån är dyra och bör endast användas som kortsiktiga lån. Uppmärksamma alla avgifter och kostnader som tillkommer på lånet innan du ansöker.
 

Bank24 snabblån instruktion

 
 

FAQ om snabblån

Fråga: Vad är ett snabblån?
Svar: Ett snabblån är vanligtvis ett kortfristigt lån upp till 50.000 kr som ges av kreditgivaren utan säkerhet med en snabb återbetalningstid.
 
Fråga: Hur lång återbetalningstid har jag?
Svar: De allra flesta kreditgivare erbjuder en återbetalningstid mellan 30 dagar till 3 år på smslån. Hos ett fåtal banker har man även möjlighet att återbetala skulden på mer än 3 år eller längre.
 
Fråga: Lån med betalningsanmärkning?
Svar: Det finns kreditgivare som erbjuder dig snabblån även om du har betalningsanmärkningar registrerade. Se en komplett lista vilka kreditgivare som ger lån med betalningsanmärkning här
 
Fråga: När får jag lånet utbetalt?
Svar: Det kan variera från några timmar till 4-5 dagar. Många lånegivare erbjuder idag en digital identifikation i form av Bank-ID och då går det generellt betydligt snabbare att få sitt SMS-lån.
 
Fråga: Vad kostar lånet?
Svar: Till skillnad mot blancolån så sätter kreditgivarna en fast ränta och kostnad för snabblån. I vår jämförelsetjänst här ovan kan ni filtrera fram det SMS-lån & snabblån och kostnad som passar just er.
 
Fråga: Vad är lån utan UC?
Svar: Ett snabblån utan UC innebär att kreditgivaren ej tar kreditupplysning hos upplysningscentralen utan de använder företag som Creditsafe eller Bisnode som tar en kreditupplysning utan att det syns i upplysningscentralens register.
 

 

Skuldsättning

Är du skuldsatt eller har en obalans i din privatekonomi bör du undvika snabblån. För att få hjälp med din ekonomiska situation kan du vända dig till din kommun och få ekonomisk rådgivning, i vissa fall även skuldsanering. Är du i behov av skuldsanering och vill läsa i vår faktasida om skuldsanering på Bank24 som ni hittar under relaterad läsning här nedan.
 
 

Bank24 snabblån i de andra länderna

Norgehttp://no.bank24.nu/smslan/
Danmarkhttp://www.bank24.dk/hurtiglan/
 

Krav som ställs

Åldersgränsen för att få ett SMS-lån beviljat är minst 18 år, men det finns flera kreditinstitut som kräver att du är äldre än så vid låneansökan. Andra krav som ofta ställs är att du måste vara svensk medborgare, ha en svensk folkbokföringsadress och ett registrerat mobilnummer.

Det finns ett fåtal kreditgivare idag som godkänner låneansökan om du har betalningsanmärkningar. Företagen som godkänner snabblån med betalningsanmärkning hittar du ovan i vår listning och även under betalningsanmärkningar. För att enkelt få fram de företag som kan godkänna ett lån trots anmärkning kan du använda dig av vårt filter.
 
Tjej som tar ett snabblån
 
Små och snabba smslån har oftast höga avgifter och hög ränta. Därför är det viktigt att du har med det i dina beräkningar när du ansöker om lånet. Snabblån är utformat att vara ett kortsiktigt lån. Du lånar pengar snabbt, använder pengarna till det du behöver och betalar inom kort tid tillbaka lånebeloppet, oftast inom 61-90 dagar.
 
Att betala tillbaks lånebeloppet i tid är av högsta vikt eftersom förseningsavgifter och dröjsmålsränta gör att ditt smslån kan bli väldigt kostsamt. Idag är sms-lån och snabblån en av de vanligaste orsakerna till att människor blir skuldsatta och får betalningsanmärkningar. Vi råder dig därför att se till din ekonomi en extra gång innan du skickar in din ansökan.
 

Räntor och kostnader med snabblån

Uppmärksamma alltid de olika avgifter som tillkommer på lånet du tänkt söka. Hos många av företagen tillkommer aviavgifter och en uppläggningsavgift. För er bekvämlighet så finns dessa kostnader med i vår jämförelse under låneinformation. Eftersom Bank24 listar alla smslån på den svenska marknaden har du större möjlighet att få den förmånligaste räntan på ditt lån.

Ju lägre ränta desto billigare lån. Därför bör du lägga lite extra tid på jämförelsen innan du bestämmer dig för vilket lån du ska ansöka om.
Det finns numera dessutom ett sorteringsfilter för dig som önskar se alla snabblån utan ränta.
 

Räntefria snabblån

Som är ny kund finns det ett antal kreditgivare som erbjuder ett kostnadsfritt förstagångslån. Ett tips till dig är att använda vårt filter. Då ser du snabbt och enkelt vilka företag som erbjuder kostnadsfria snabblån till nya kunder.

Ett kostnadsfritt lån ska i princip alltid betalas tillbaks inom 30 dagar och lånebeloppet varierar mellan 1000 kronor och 15 000 kronor. Kontrollera villkoren innan du ansöker för att säkerställa att lånet verkligen är kostnadsfritt.

Det finns ett fåtal långivare som skriver att de erbjuder ett räntefritt sms-lån vilket i sak kan vara korrekt men då lägger de på en startavgift på mellan 200 kr-400 kr. Det är då missvisande att kalla lånet för räntefritt då den effektiva räntan med startavgiften inte blir räntefri. Är något oklart bör du alltid kontakta kreditgivaren.
 

Regler och lagar

Uppdatering 2018: Från och med 1 September 2018 kommer en ny lag att träda i kraft i konsumentkreditlagen som kommer få effekter på korta krediter.
 
I korthet innebär den nya lagen följande: Ett högkostnadslån är en kredit med en effektiv ränta som överstiger referensräntan med tillägg på 30 procentenheter. För ett snabblån får räntan inte vara högre än referensräntan med tillägg på 40 procentenheter. Den totala kostnaden får lånet får inte överstiga 100% av lånebeloppet. Läs mer om denna reglering här
 
Exempel: Har du tagit ett lån på 10 000 kr får kostnaden inte överstiga 10 000 kr. En tydlig effekt som lagen har fått redan innan den trätt i kraft är att kreditgivarna har gått över till månadsräntor istället för fasta förutbestämda belopp. Ungefär som ett kreditkort fungerar där man har en ränta på den krediten man utnyttjat.
 
Från och med den 1 juli 2014 har Finansinspektionen större frihet att bestraffa och till och med stänga ned kreditinstitut som inte följer de regler och förordningar som finns. På Bank24 gäller nolltolerans för företag som inte uppfyller dessa krav och kommer omedelbart att tas bort från vår listning.

För att synas på Bank24 får det inte finnas några som helst anmärkningar från Finansinspektionen.
 
Banker och kreditinstitut måste enligt lag göra en kreditprövning på varje sökande kund. Skulle kreditprövningen inte gå korrekt till så har konsumentverket rätt att kräva företaget på en sanktionsavgift.

Snabblåns faktura som sitter på en palm

Konsumentverket står för tillsyn av kreditgivare så att marknadsföring och kreditprövning görs enligt de förordningar som gäller.
 
Kraven skärps ytterligare för företag som lånar ut pengar via snabblån från och med den 1 januari 2015. Den största och viktigaste ändringen är att alla företag står under Finansinspektionens tillsyn. Tidigare behövde kreditinstitut endast vara registrerade hos FI. Bank24 kommer att följa utvecklingen under året och de företag som inte får godkänt kommer att plockas bort.
 
Här hittar du lagen gällande bank och finansieringsrörelse.
 
Bank24 listar endast företag som är registrerade och godkända av Finansinspektionen. Se vår svarta lista över kreditgivare här.
 

Vad innebär en kreditprövning?

Kreditprövningen görs för att säkerställa att din ekonomi inte blir för belastad. Företaget får information om din årsinkomst, aktuella lån och krediter och om du har några betalningsanmärkningar.

Kvinna som begrundar om hon skall låna pengar

Långivaren måste i samband med en kreditprövning ta hänsyn till din inkomst och dina utgifter för att undvika att du blir för högt skuldsatt. Skulle du få avslag på din ansökan kan det vara en av anledningarna. Andra anledningar kan vara att det finns betalningsanmärkningar registrerad eller att din årsinkomst är för låg.

Begreppet snabblån utan UC är ett vedertaget begrepp i branschen och det betyder att det görs en kreditupplysning men den görs ej av Upplysningscentralen (UC).
 
 
 

Ränteexempel snabblån

Belopp: 9.000 kr
Löptid: 90 dagar
Årsränta: 90,1%
Effektiv ränta: 125,6%
Totalt att betala: 11.000kr
Lånekostnad: 2.000 kr
 

Vad menas med snabblån (SMS-lån) utan UC?

Vid varje låneansökan görs en kreditkontroll. När du ansöker om ett snabblån så registreras oftast inte din förfrågan hos UC (Upplysningscentralen). Smslåneföretagen brukar använda sig av andra kreditupplysningsbolag som enbart registrerar upplysningen i sitt eget system.

Det innebär att om en annan bank ska göra en kreditkontroll på dig och använder sig av upplysningscentralen så kan de inte se dina tidigare kreditkontroller.
 
En kreditupplysning som är gjord hos exempelvis Bisnode eller Creditsafe kan vara mer fördelaktig eftersom den inte blir registrerad hos något annat företag. Det är enbart kreditgivare som använder sig av samma företag som får information om tidigare kreditkontroller.

Om det har gjorts många registrerade kreditupplysningar på dig det senaste året och du ska ansöka om ett större lån så kan din kreditvärdighet ifrågasättas.
 
En person som kontinuerligt söker om krediter kan ses som mindre kreditvärdig och du kan komma att behöva förklara varför det har gjorts så många kreditupplysningar på dig även om du är skuldfri.
 
När en kreditgivare gör en så kallad oregistrerad kreditkontroll innebär det inte att de kontrollerar mindre uppgifter än hos UC.

De kontrollerar fortfarande din kreditvärdighet. De får uppgifter om din ekonomi, om du har några registrerade anmärkningar, andra lån och krediter mm. De utvärderar sedan om du kan bli beviljad det lån du har ansökt om.
 
Om du får ett avslag på din ansökan kan det bero på kreditupplysningen. Din ekonomi kan vara för belastad för ytterligare ett lån. Du kan ha registrerade betalningsanmärkningar vilket många kreditgivare inte godkänner. Har du ett aktuellt skuldsaldo hos kronofogdemyndigheten så finns det inga kreditgivare som beviljar en kredit.
 

Risker med snabblån

Under 2014 fick Kronofogdemyndigheten in 56 641 anmälningar kring obetalda snabblån vilket motsvarar en ökning på 15 % från året innan. Tyvärr har kronofogden slutat med att ta fram statistik för obetalda snabblån från och med 2016. De skriver ”Mot bakgrund av hur branschen för företag som tillhandahåller snabblån förändras, både vad gäller antalet aktörer och hur pass aktiva de är, har vi valt att inte längre ta fram branschsammanfattande rapporter.”
 
Ökningen av obetalda snabblån är oroväckande. Antalet anmälningar hos ungdomar 18-25 år har minskat med 19 % samtidigt som antalet anmälningar ökar uppåt i åldrarna. Att leva på kortfristiga lån från månad till månad är ingen ekonomisk lösning utan förvärrar enbart situationen ytterligare.

Som statistiken visar så hamnar många i en ohållbar ekonomisk situation där de tar snabba smslån för att betala lån från föregående månad.
 

Att haka sig fram mellan olika krediter bildar en lavineffekt, skulderna byggs på och räkningshögen blir ett okontrollerbart berg. Till slut rasar den privata ekonomin samman. Om du vet att du befinner dig i en sådan situation är det aldrig försent att ta tag i den även om det känns svårt och tungt.

Låna inte mer, det löser ingenting. Be om ekonomisk hjälp hos konsumentverket. De har budget- och skuldrådgivare som ger dig många bra hjälpmedel, råd hur du skall gå till väga, var du ska börja och även förebyggande hjälp så att du inte ska hamna i samma situation igen.
 

Förlängning av befintligt snabblån

Många kreditgivare erbjuder dig som konsument att förlänga återbetalningstiden på ditt befintliga lån. Vi rekommenderar inte att göra detta då kostnaden kommer att öka avsevärt. Men det finns omständigheter som gör att du inte har något val.
 
Om du hamnar i den positionen att du inte kan betala tillbaks lånet på utsatt förfallodag så skall du försöka förlänga återbetalningstiden. Kontakta din kreditgivare och prata med dem. Se till att få reda på exakt hur mycket mer ditt sms lån kommer att kosta dig.
 
Fakturor från snabblån

Det sämsta alternativet om du hamnar i ekonomiska problem och inte kan betala tillbaks ditt lån är att strunta i att betala utan att kontakta kreditgivaren. Observera att en förlängning av ditt snabblån aldrig görs automatiskt utan du måste alltid kontakta din långivare.
 

Direktutbetalning under helgen

Det är inte alltid behovet av att ansöka om ett sms-lån uppstår under vardagar utan det kan likaväl komma under helgen. Det kan kännas som en knivig situation om du verkligen är i behov av pengar direkt och inte kan vänta tills måndag eller tisdag på att få ditt lån beviljat och utbetalt.

Det finns lösningar under helger också. Flera av kreditgivarna för snabblån har helgöppet och kan göra en direktutbetalning till de banker de har avtal med.
 
I vår listning på Bank24.nu hittar du enkelt de låneföretag som handlägger SMS-lån på helgen och vilka banker de gör direktutbetalning till genom att markera, utbetalning helg, i vår filtreringsfunktion.
 
Jag hittar ingen kreditgivare som har med min bank i listningen?
Dessvärre finns det inget av kreditföretagen som har ett avtal med din bank. De har därför ingen möjlighet att göra en direktöverföring till ditt konto. Ditt lån kan absolut bli beviljat under helgen, men överföringen kan inte göras förrän tidigast nästkommande bankdag.
 
Vad är en bankdag?
Ofta när det handlar om pengar så hör man uttrycket bankdag. Det kan till exempel stå att din utbetalning kommer att ske inom 1 till 3 bankdagar och liknande. En bankdag är det samma som en vardag under bankens öppettider. D.v.s. under de timmar och dagar som banken har öppet och kan hantera ditt ärende. När en vardag är en helgdag eller röd dag så räknas den inte den som en bankdag.
 
Min bank erbjuder lån och utbetalning på helgen
Det innebär att den kreditgivaren har ett avtal med din bank och kan göra en utbetalning under helgen till ditt konto. Gå till kreditgivarens hemsida och gör din ansökan under deras öppettider.
 

Kreditkonto istället för SMS-lån?

Senaste åren har det blivit allt vanligare att kreditgivare som tidigare gett ut renodlade smslån med kort återbetalningstid numera istället ger ut kreditkonto lån med valfri återbetalningstid. Det fungerar som ett kreditkort då du har en kredit tillgänglig och när du behöver låna pengar gör du ett uttag och från den dagen börjar räntan att ticka.
 
Det som förr alltså alltid benämndes snabblån eller SMS-lån är idag ofta ett kreditlån istället. Det finns flera fördelar med det och de viktigaste punkterna är att den effektiva räntan är lägre och du väljer själv när du vill betala tillbaks ditt lån. En viktig detalj skall man dock ha klart för sig. Väljer man en lång återbetalningstid på den tagna krediten kommer totalkostnad och ränta bli väldigt hög.
 
Ett tips från Bank24 är att du skall använda kreditkontot som ett traditionellt smslån med relativt kort återbetalningstid.
 

Konsumentskydd

 
Som konsument skyddas du av konsumentkreditlagen
Lagen skyddar dig bland annat för att du ska få rätt information av företag och vara helt införstådd med ditt åtagande.
 
Företag måste alltid visa sina uppgifter så som företagsnamn, organisationsnummer och kontaktadress. Det måste finnas skriftliga avtal där du som konsument är införstådd vad du åtar dig. Avtalen kan även vara elektroniska och ska signeras med säker utrustning avsedd för digital signering.

En kreditupplysning måste alltid göras även när ett befintligt lånebelopp ska höjas för att säkerställa att du har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att kunna betala lånet.
Skulle du få avslag på din kreditprövning måste kreditgivaren uppge på vilka grunder avslaget har gjorts.
 
Kvinnor handlar med snabblån via bank24

Ett företag måste uppge avsaknad av ångerrätt så att du som konsument är medveten om att lagen om ångerrätt inte gäller.
Årsränta, effektiv ränta, avgifter, dröjsmålsränta och eventuella avgifts förändringar måste uppges i samband med en ansökan.

Du ska ha en klar bild av vad som gäller angående ditt snabblån och vilka kostnader som tillkommer eller kan tillkomma.
 
Läs alltid igenom avtalet noga! Är något oklart bör du diskutera det med banken eller kreditgivaren innan du skriver under ansökan.

När du läser avtalet kan du jämföra med konsumentkreditlagen och lagen gällande bank och finansieringsrörelse. Detta för att du ska vara säker på att företaget uppfyller alla krav, villkor och lagar som gäller.

Snabblån & SMS-lån
Av: Jonas Larsson – Emma Larsson © Bank24
Innehåll: Lär dig allt du behöver veta om snabblån. Läs om räntor och avgifter samt lär dig mer om hur en kreditvärdering fungerar samt mycket annat. Vi ger dig verktygen när du behöver ett smslån – du väljer själv!
Artikel uppdaterad: 2018-11-08