Utlåningen ökar kraftigt

Svenskarna lånar pengar som aldrig förr. De historiskt låga bolåneräntorna och den negativa styrräntan blåser bränsle över den svenska lånemarknaden och utlåningen har ökat kraftigt. Sedan 2008 har bostadslånen ökat med 17 procent och för varje år har den sammanlagda skuldbördan för privatpersoner ökat kontinuerligt. Det är en utveckling som oroar både riksbanken och även kronofogden då allt fler människor skuldsätter sig.
 
Vilka verktyg kan då berörda myndigheter och banker ta till?
 
Amorteringskrav på bolån är det förslaget som diskuterats flitigt i media senaste året. 1 Juni 2016 kommer amorteringskravet att träda ikraft och kortfattat kommer det att innebära att om du är belånad högre än 50 % av fastighetens värde kommer du att få ett krav att amortera ner lånet varje månad. Har man en belåning på mellan 50–70 procent är årstakten på amorteringen 1 procent. Lån på 70 procent eller mer av fastigheten måste amorteras med 2 procent av hela lånebeloppet årligen.
 
Observera att det nya amorteringskravet kommer enbart att gälla alla nytecknade lån. Har du redan ett bolån kommer du ej att beröras av kravet med undantag för om du skall öka ditt befintliga bolån.

Lån till konsumtionsvaror

Även privatlån som är ett lån utan ställd säkerhet ökar kraftigt. Svenska hushållen tog under 2015 lån utan säkerhet för över 200 miljarder kronor. Observera att de snabbare SMS-lånen och snabblån ej finns med i denna summa. Merparten av de tagna privatlånen är avsedda för bilar, renoveringar, semesterresor och andra typer av konsumtionsvaror eller tjänster. Det är enkelt att ta ett lån idag jämfört med förr. Allt finns tillgängligt på Internet och oftast är pengarna bara en knapptryckning bort.
 
Våra råd för att undvika en negativ ekonomisk spiral
Det första man bör göra är är att verkligen först och främst fundera igenom om den vara du skall köpa verkligen behövs just nu eller om det kan vänta sex månader och istället spara ihop pengarna.
 
Jämför privatlån innan
Behöver man verkligen låna pengar så skall du jämföra lån innan du tecknar ett låneavtal. Vi på Bank24 jämför Sveriges alla kreditgivare och se till att hitta rätt lån till rätt ränta. Har du en ordnad ekonomi med en årlig inkomst som överstiger 200 000 kr anser vi att du ej skall betala mer än 5 procent i ränta på ditt blancolån. Ställ krav på banken!
 
Har du ett befintligt bolån? Om du har ett övervärde på din fastighet är alltid det mest ekonomiska alternativet att utöka ditt bolån så länge det finns utrymme. Med dagens räntor så lär du inte få mer än 2 procent på det nya lånet vilket blir stor skillnad jämfört med att ta ett lån utan säkerhet.