Ta del av de viktigaste nyheterna under veckan. Vi rapporterar om det viktigaste som hänt inom ekonomi och finans världen flera gånger i veckan.
 
(2014-09-29)
Valutor
Valutaomvandlare
Bank24,s nya valutaavdelning ligger nu online och den är kraftigt förbättrad mot den tidigare versionen. Nu kan man se dagsaktuella kurser för samtiga större valutor i världen och man kan även se Dollar, EURO samt Pundkursen som uppdateras flera gånger om dagen. Valutaomvandlaren hittar ni här.
 
 
(2014-08-14)
Bank24 förvärvar dansk domän
Bank24
Bank24 har förvärvat domänen www.bank24.dk som redan nu används för vår danska systersajt.

 
 
(2014-07-28)
Håll i pengarna under sommaren
Privatekonomi
Sommaren är den period på året som de allra flesta familjer förbrukar mest pengar. Sol, bad och semester innebär för många att bo på hotell, stuga eller liknande samt att man gärna lägger extra pengar på att äta och dricka gott ute på krogen. Många försätter sig i en pressad ekonomisk situation under sommaren då pengarna helt enkelt inte räcker för det man hade planerat. Många tar då ett extra lån för att täcka underskottet. Det absolut bästa tipset som vi på Bank24 kan ge är att man under året skapar en extra buffert på 5000-10000 kr som kan användas vid oplanerade kostnader som uppstår i samband med ledigheten. Utslaget på 12 månader ger en buffert på 6000 kr ett månadssparande på 500 kr. Denna extra buffert kan räcka för att förhindra att man drar på sig oplanerade kreditkostnader. Skulle ett lån ändå vara nödvändigt så titta då på ett privatlån istället för det extremt dyra alternativet snabblån.

 
 
(2014-07-04)
Riksbanken sänker styrräntan
Rejäl sänkning
Riksbanken sänkte på morgonen den 3 Juli styrräntan med 0,5 procentenheter till rekordlåga 0,25 procent. Att räntan skulle sänkas var väntat men att de direkt skulle sänka den 0,5 % enheter var väldigt oväntat. De flesta analytiker hade väntat sig en sänkning med 0,25 %. De stora vinnarna kommer att bli det som lagt sina bolån med rörlig ränta. Bolåneräntorna kommer att gå ned. Exakt hur mycket är svårt att sia om men säkerligen 0,25-0,30 % är rimligt att anta. De flesta bankanalytiker förutspår att de låga räntorna kommer att bestå under hela 2015.

 
 
(2014-06-23)
Sparkonto avdelning förbättrad
Bättre översikt
Bank24 har gjort om sparkonto jämförelsen vilket innebär att det nu kommer att bli mycket lättare att hitta de bästa sparräntorna. Alla bindningstiderna nu är specificerade med den ränta som bankerna erbjuder. Vi tror och hoppas att denna förändring kommer att blir positiv för besökarna.

 
 
(2014-06-18)
Bank24 lanserar i Norge
Norsk version online
Från och med den 18/6 – 2014 ligger no.bank24.nu live. Nu har vi lanserat även en norsk version av sajten då också det har efterfrågats då vi har många besökare från grannlandet.Från början kommer den norska precis som den danska sajten att vara något nedbantad men framöver kommer den att bli lika fullspäckad med nyttig information och jämförelser som vår svenska sajt innehåller.

 
 
(2014-05-28)
Bank24 lanserar i Danmark
Dansk version online
Från och med den 28/5 – 2014 ligger dk.bank24.nu live. En dansk version av sajten har efterfrågats då vi har ganska många danska besökare varje månad. Från början kommer den danska sajten att vara något nedbantad men framöver kommer den att bli lika fullspäckad med nyttig information och jämförelser som vår svenska sajt innehåller. Läs hela nyheten här på mynewsdesk.

 
 
(2014-05-22)
Kreditkort
Bästa kreditkortet i Sverige?
kreditkort
En vanlig fråga som vi får till vår kundtjänst på bank24 är : Vilket kreditkort är bäst? En svår fråga att svara på då det handlar om vilka fördelar som man uppskattar mest och har mest behov av. En av de viktigaste frågorna är självklart vilken ränta kortet har. De flesta kreditkort ligger på en effektiv ränta mellan 10-25 %. Det finns dock ett antal kort som ligger under 10 % och det är bland annat: Ica bankkort, Coop Visakort samt några av platinum korten som Danske bank och Handelsbanken erbjuder.

En annan viktig faktor är antal räntefria dagar på kortet. Räntefri period innebär att betalar man sin faktura inom detta tidspann kommer det ej att läggas på någon ränta för beloppet man använt. De flesta korten ligger mellan 45-60 dagar och i topp här ligger: Supreme card, Skandiabanken samt ICA kreditkort plus med 60 räntefria dagar.

Skall man ut och resa och vill använda kortet är det viktigt att kortet inte har någon valutaväxlings avgifter. Det finns flera kreditkort som ej har avgifter som Coop Visa, ICA-banken samt Collector easyliving. En annan faktor man kan titta på är vilken årsavgift varje kort har. Här kan det skilja mycket. Från 0 kr ändå upp till över 2000 kr för vissa kort. Hos Banknorwegian, Ikano bank samt Remember flex ligger årsavgiften på 0 kr. Sista punkten vi lyfter fram är kreditgränsen. Har man behov en hög kreditgräns pga av stora inköp eller kanske att man reser väldigt mycket i sitt arbete så finns det flera kort som accepterar 150 000 kr och uppåt. American express, Marginalen traveller samt Marginalen Gold är exempel på kreditkort som ligger i nämnda spann.

Slutsummering blir att det bästa kortet i Sverige inte kan koras i en krönika som denna utan man skall välja kreditkort baserat på vilka egenskaper som är mest rätt för just er.

 
 
(2014-05-13)
Snabblån uppföljning
Bank24 policy efter den 1 Juli 2014
Som vi har berättat om tidigare kommer finansinspektionen att skärpa kraven på alla företag som är verksamma inom området smslån – snabblån från och med den 1 Juli 2014. Denna lagändring kommer efter att regeringen har beslutat att dessa företag skall kunna kontrolleras på ett bättre sätt för att sålla bort de företagen som inte bedriver sin verksamhet på ett seriöst sätt.

Från och med den 1 Juli kommer vi på Bank24 endast att lista de företagen som sköter sina affärer utan anmärkning av finansinspektionen och de företag som kommer att få anmärkningar och klagomål kommer att med omedelbart verkan plockas bort från våra jämförelser dels på bank24.nu men även på den mer renodlade jämförelsen inom smslån som finns på www.smslaneguiden.se

I korthet innebär denna lag att finansinspektionen kommer att kunna stoppa ett företag att överhuvudtaget att komma igång om kriterierna inte uppfylls eller lever upp till lagens krav. Vidare kommer det att innebära att FI får rätt att göra oanmälda besök på företaget och kontrollera affärsdokument för att få en bättre inblick i hur smslåne företagen driver verksamheten. Till sist kommer också möjligheten att ges för FI att införa sanktioner och restriktioner för de företag som ej följer lagar och regler. Dessa förändringar görs för att försöka stärka konsumentskyddet vilket ligger helt i linje med Bank24 policy att alltid försöka arbeta för konsumentens bästa och ej för bankerna/kreditinstituten.
 
 
(2014-04-08)
Snabblån
Hårdare krav på snabblåneföretagen
Vi på bank24 listar alla sorters lån inklusive det mest omdebatterade så kallade snabblån (Se här). Från och med den 1 Juli beräknas en ny lag träda i kraft som innebär att snabblåneföretagen kommer att granskas betydligt hårdare än vad som är fallet idag vilket vi välkomnar med öppna armar. Finansinspektionen kommer att genomföra flera åtgärder. Bättre kontroll av företagen är den viktigaste punkten. Företagen ska rapportera löpande till finansinspektionen. Även ägarstrukturen kommer att synas för att säkerställa att personerna bakom företagen är lämpliga.
Den kanske viktigaste förändringen är att Finansinspektionen kommer från och med den 1 Juli att kunna ingripa mot företagen om de inte sköter sig och som en yttersta åtgärd dra in deras tillstånd. Tidigare har Finansinspektionen inte haft dessa befogenheter.
 
 
(2014-01-27)
Snabblån
Smslån leder till betalningsanmärkningar rapporterar SVD
Att unga människor tar mest snabblån av alla grupper är ett växande problem anser politikerna Magdalena Andersson (S) och Veronica Palm (S) och de vill nu ta krafttag mot de företag som inte följer lagarna. De anser att sms-lånen är en stor bidragande orsak till att fler och fler fastnar i en skuldfälla.

Ett av problemen är enligt politikerna är att marknadsföringen är aggressiv och att kreditprövningen ofta är för släpphänt. De skriver vidare att förra året granskades 10 företag av Konsumentverket – samtliga fick en varning.

 
 
(2013-11-05)
Snabblån
Sanktionsavgifter på stora belopp till näringsidkare som inte gör ordentliga kreditprövningar kan bli verklighet rapporterar DI.
I ett led att sätta större press på lånegivare som inte gör ordentliga kreditupplysningar föreslår regeringen att konsumentverket skall få möjlighet att bötfälla företag som inte gör kreditupplysningar och avslår ansökningar från icke kreditvärdiga personer.

Förslaget finns i en proposition som syftar till att stärka konsumenten vid olika former av snabblån, som så kallade smslån. Det ska också införas tydliga kriterier för när Konsumentverket ska få förelägga en näringsidkare att upphöra med att lämna krediter
 
 
(2013-06-26)
BOLÅN
Flera banker höjer sina boräntor i dag för första gången på många månader rapporterar SVD.

Handelsbanken och Swedbank höjer sina bolåneräntor idag. Anledningen är att finansieringskostnaderna har ökat enligt egen utsago. Med dagens höjningar har fyra av bankerna höjt sina räntor. SEB och Länsförsäkringar höjde räntan igår. Totalt har dessa banker höjt räntan mellan 0,10-0,35 procent enheter.

Den allmänna förklaringen är att marknadsräntorna gått upp och därmed har bankernas upplåningskostnader ökat. Säkert är det fler banker som kommer att höja sina räntor efter att dessa fyra banker gjort. Historiskt så brukar bankerna följa varann ganska tätt.
 
 
(2013-05-31)
LÅN
Vad används pengarna till när vi svenskar ska låna pengar? SBAB har gjort en undersökning av svenskarnas lån används till rapporter SVD. Nummer ett på listan är att låna till bolån, följt av studielån samt bil- och båtlån. Undersökningen är gjord via TNS Sifo på uppdrag av SBAB. 1420 personer har varit med i undersökningen.

73 procent av den vuxna befolkningen har åtminstone ett lån av något slag. 23 procent har inga lån alls. Glädjande nog har ingen i undersökningsgruppen något snabblån. Rent geografiskt finns det högst andel av bolån för de som bor i södra Sverige. 66 procent har ett bolån där. I norra delen av mellansverige har man lägst andel av bolån. Ca 49 procent har ett bolån där. Landets dyraste bostadsregion är ionte helt oväntat Stockholm som ligger precis på snittet för landet. Dvs 57 procent har ett bolån visar undersökningen.
 
Blogglista.se
 
(2013-05-24)
BOLÅN
Bolånemarknaden blir mer och mer förmånlig för konsumenten. Ett bolånekrig har brutit ut rapporterar SVD. SEB är den bank som jagat bolånekunder mest aktivt de senaste åren men nu börjar konkurrenterna vakna och både Handelsbanken, Swedbank och Nordea agerar genom att sänka räntorna. Framför allt Swedbank som idag har 26 % av bolånen har gått ut med att kommer att jobba aktivt för att återta kunder de förlorat och aktivt locka nya kunder med attraktiva bolåneräntor. Den tyska storbanken Commerzbank bedömde att Sverige riskerar en krasch på bostadsmarknaden som vi tidigare rapporterat. Det upptrappade kriget om bolånekunderna kommer att pressa ner räntorna ytterligare är den allmänna bedömningen. Se Bank24,s dagsaktuella bolåneräntor här
 
 
(2013-05-17)
BO-LÅN
Den tyska banken Commerzbank varnar för att en krasch på den svenska bomarknaden kan vara nära förestående rapporter SR. De menar att nästa krash kommer i Finland eller Sverige varnar banken.
Banken har utvärderat Europas fastighetsmarknader och kommit fram till att högst risk finns i dessa länder. Enligt banken genomgår de likt den amerikanska en återkommande cykel som består av en uppgångsfas, som leder till nedgång, därefter till stabilisering och sedan återhämtning.
Sverige befinner sig slutet av uppgångsfasen och en nedgång av bostadspriserna är enligt banken väldigt nära förestående.
 
 
(2013-04-30)
LÅN
Swedbank rapporterar att de kommer att lägga mycket resurser på att konkurrera om företagsaffärer för små och mellan stora företag. Precis om bank24 tidigare rapporterat strider deras ökade marginaler mot företagen i en krass ekonomisk tid mot Swedbanks egna värderingar då de gör anspråk på att vara en samhällsengagerad bank. Enligt VD Michael Wolf är det dags att sätta rätt pris på denna typ av utlåning då risken har varit högre när det gäller företagslån.
 
 

(2013-04-25)
BANK/LÅN
Hur ska bankerna höja sina marginaler ytterligare? Enligt storbankerna har det blivit svårare att tjäna pengar på spararnas pengar. Nu ger man sig på utlåningen till framför allt företag för att kompensera för spararnas bortfall vilket framgår av deras kvartalsrapporter rapporterar SVD. Finansminister Anders Borg är inte glad över strategin, ””Det riskerar att strypa tillväxten” Förklaringen varför de ger sig efter företagslånen är att det blivit mycket svårare för bankerna att tjäna pengar då dagens låga ränteläge ger ett sämre räntenetto.
 
 
(2013-04-15)
BANK/LÅN
Aftonbladet rapporterar att SEB och SBAB förmedlade information om kunder som nekats lån vid sin egen kreditbedömning och sålt kundinformationen vidare till låneinstitutet Bluestep som har en generösare policy vad det gäller kreditbedömning. Dock erbjuder Bluestep lån till betydligt högre ränta än de traditionella bankernas låneränta. Både SEB, SBAB samt Forex som också sålt uppgifter har nu dragit sig ur samarbetet efter att det belysts i media.
 
 
Ny bank i Sverige
(2013-04-09)
BANK
Sverige har fått en ny bank och namnet på banken är Landshypotek Bank AB. Företaget är väletablerat inom framför allt svenskt jord- och skogsbruk och de har nu fått banktillstånd av Finansinspektionen. Efter godkännandet har man bytt firmanamn till Landshypotek Bank AB rapporterar SVD. Landshypotek målsättning är dock inte att bli en fullsortiments bank då man vill behålla sin profil genom att jobba för att vara fortsatt starka inom jordbruket. Så snart bank24 har all information kommer banken att listas under bankavgifter.
 
 
Snabblån får ej vara gratis längre
(2013-03-19)
SMS-LÅN
Bakgrunden till detta beslut är att konsumentverket varnade elva smslåneföretag som marknadsför deras smslån med ordet gratis rapporterar SR. Nu har de flesta av dessa elva företag svarat och godkänner förbudet. Konsumentverket anser att även om lånet är fritt från avgifter och räntor så skall pengarna ändå betalas tillbaks och då får de ej använda ordet gratis. Säkerligen så kommer smslåneföretagen att marknadsföra sig med ord som ”räntefritt” eller ”avgiftsfritt” istället framöver är bank24 uppfattning.
 
 
Bankernas vinster ökar
(2013-03-13)
BO-LÅN
Finansinspektionen har nu släppt rapporten över bankernas låneverksamhet och den visar att bankerna fortsätter att profitera på framför allt bolån. Det har pratats mycket i media om att bankernas vinster ligger för högt senaste åren men trots detta fortsätter alltså deras vinstkurva rakt upp. Bankernas marginaler på bolånen har ökat med 0,07 procentenheter till 0,64 procentenheter det fjärde kvartalet 2012. Det innebär en ökning med ca 12 procent. Det finns således en bra prut-marginal när man förhandlar om räntan med sin bank. Se aktuella räntor här.
 
 
Positiv effekt av bolånetaket
(2013-03-07)
BO-LÅN
Andelen hushåll som tar privatlån utanför sitt bolån för att ha råd med kontantinsatsen har minskat efter bolånetaket infördes rapporterar FI i ett pressmeddelande om den nya bolånerapporten.
Ett av tio hushåll tar lån utan säkerhet (blancolån/privatlån) och av de som tar lånen så amorterar samtliga av dessa. Slutsatsen är att Finansinspektionens bolåneundersökning visar att de senaste årens trend med allt högre belåningsgrader därmed är bruten.

FI skriver i rapporten att den låga amorteringsviljan bland lägre belånade hushåll, dvs de med belåning under 75 procent.
”Av dessa hushåll amorterar endast fyra av tio hushåll, och i en långsam takt”, skriver FI.
 
 
Borde fler förbjudas att ta smslån?
(2013-02-20)
SMS-LÅN
Kronofogden och Konsumentverket anser att smslåne branschen är omogen och de vill att man ska införa tuffare krav och lagar på de företag som erbjuder denna typ av lån , . Bakgrunden till detta är att fler och fler människor i Sverige hamnar i skuldfällor som de har svårt att ta sig ur. Nya undersökningar visar att det just nu är rekordmånga som hamnat hos fogden pga av snabblån.
Civilutskottet har bjudit in olika sidor till riksdagen för att diskutera problemet.
– Det är ju klart möjligt att en del personer som har svårt att hantera sin privatekonomi kanske ser våra lån som en lösning. Vi försöker avslå de personerna. Men sen kan man ju alltid bli bättre, säger Richard Gabler som är vd för sms låneföretaget Mobillån.
 
 
SMSlånen ökar bland äldre
(2013-02-05)
SMS-LÅN
Allt fler unga människor tar sms-lån och snabblån och hamnar hos kronofogden rapporterar SR. Det länet som är värst drabbat är Jämtland som sticker ut i statistiken. Det är de mellan 46-55-år som står för den största ökningen.
Obetalda sms-lån ökar mest i denna åldersgrupp.

Antalet länsbor mellan 46 och 55 år som har obetalda sms-lån har nästan dubblerats sedan förra året. Enligt Kronofogdens statistik stod de för var femte ärende i länet. Det gör dem till den åldersgrupp där skulderna ökat allra mest. Jan Mårtensson på Kronfogden säger att den rejäla ökningen gör att länet går emot trenden att det är fler unga som skuldsätter sig.
–När det gäller utvecklingen i Jämtland så ser vi en ökning bland de yngsta men de ligger ordentligt under riksgenomsnittet. Där vi ser en ordentlig ökning på 8 procentenheter är bland de som är mellan 46 och 55 år.
 
 
Dålig julhandel 2012
(2013-01-29)
HANDEL
Ett trendbrott inträffade julen som varit och för första gången 1995 slogs inget nytt rekord i julhandeln för 2012. Förklaringar till detta var att det fanns mer röda dagar i år och därmed färre shoppingdagar samt att det under hösten varit väldigt mycket varsel som tros ha tagit luften ur köpfesten. Däremot har handeln med begagnade varor ökat rejält.

Omsättningen för detaljhandeln minskade i december med cirka 0,4 procent jämfört med samma månad 2011, visar siffrorna från SCB och Handelns utredningsinstitut.
HUI spår också att handeln under 2013 ska öka med blygsamma 2 procent.

Källa: DN.se
 
 
Pensionskatten sänks
(2013-01-22)
PENSION
Avkastningsskatten på pensionssparande kommer att sänkas från 0,39 till 0,23 procent av värdet på tillgångarna med start 2013 rapporterar SVD.
Den genomsnittliga statslåneräntan under 2012 blev 1,52 procent. Avkastningsskatten för 2013 blir då 0,23 procent av värdet på tillgångarna för en pensionsförsäkring (15 procent av 1,52 procent). Det blir då en total sänkning med 0,16 % jämfört med 2012 då avkastningsskatten var 0,39 procent.

Sparar man i investeringssparkonton, såkallade ISK, och kapitalförsäkringar beräknas istället på statslåneräntan per den sista november 2012. Den var då 1,49 procent vilket innebär att av avkastningsskatten på sparande i ISK och kapitalförsäkring är 0,45 procent av värdet på tillgångarna. Det är då en total sänkning med 0,05 % jämfört med 2012 då avkastningsskatten var 0,50 procent.
 
 
EU säger ja till en ny finansskatt?
(2013-01-22)
INTERNATIONELL EKONOMI
EU:s finansministrar kommer idag ge sitt godkännande för elva medlemsländer att gå vidare med deras planer på en finansiell transaktionsskatt rapporterar DI. Detta trots att det ännu inte är utrett hur skatten kan komma att slå mot de länder som inte vill ha den. Vår finansminister Anders Borg är väldigt kritisk mot både skatten och tillvägagångssättet.
Anders säger: ”Vi tycker nog att det kunde varit bättre om man haft klara förslag innan man röstar om detta”

Borg kommer ändå att låta de elva skattevilliga länderna — däribland Tyskland och Frankrike — gå vidare med planerna och räknar med att trots allt kunna påverka processen fortsättningsvis.
Anders kom till Bryssel kraftigt försenad i går kväll sedan regeringsplanet tvingats återvända till Arlanda på grund av att landningsstället inte gick att fälla in.
”Flygvapnet hanterade det på ett väldigt tryggt och bra sätt. Som vi uppfattade det så var det inte någon dramatik i det”
 
 
SVD rapporterar att IMF betalar ut lån till Grekland
(2013-01-18)
LÅN
Internationella valutafonden (IMF) meddelade den 17/1 att Grekland kommer att få stöd på 3,2 miljarder euro. Detta är pengar som frysts inne i flera månader på grund av den stora osäkerheten om Grekland kommer att klara den enorma skuldkris som uppstått.

Det har nu genomförts två översyner av Greklands ekonomiska prestationsförmåga under stödprogrammet har IMF gått med på att betala ut pengarna. Vid granskningarna har vissa kriterier slopats och andra ändrats som till slut gav effekt att paketet godkänts.
 
 
Riksbankschefen Stefan Ingves vill se tuffare krav på bankerna
(2013-01-18)
BOLÅN
Riksbankschefen Stefan Ingves vill se tuffare krav på bankerna och låntagare genom att införa amorteringskrav rapporterar Aftonbladet.
Skuldsättningen är hög i Sverige och för att minska svenskarnas skuldsättning vill Ingves att staten ska komma med regler om bankerna själva inte gör det.
– Det är inte bra om lånen har evig löptid, eftersom det uppstår alltför stora risker, säger Ingves till DN.

Den svenska skuldsättningen är fortfarande rekord nivåer men dock har läget stabiliserat sig på 170 procent. Men för att vi inte ska belåna oss in i en skuldfälla vill Riksbankschefen Stefan Ingves att det ställs tuffare krav på amortering.
 
 
Euroländer slipper inte undan banknotan
(2013-01-17)
INTERNATIONELL EKONOMI
Redan under juni månad lovade EU:s politiker att bryta det farliga bandet mellan banker och staters finansiella hälsa. Men enligt ett förslag kommer euroländerna även i fortsättningen tvingas stå för en stor del av kostnaderna om deras banker fallerar rapporterar Financial Times.

I de krisdrabbade länderna Irland, Spanien och Cypern har räddningen av bankerna blivit så kostsam att det fått statsskulden att explodera. Irland och Cypern har därför tvingats söka nödhjälp från EU och Spanien har länge varit nära att göra detsamma. I Spanien och Irland var förhoppningen därför att kapitaltillskott till banker i kris skulle kunna göras direkt via ESM, som backas upp av de 17 euroländerna, och alltså inte belasta deras egna staters balansräkningar men så kommer alltså inte bli fallet.
 
 
Euron stärks och räntorna stiger rapporterar Affärsvärlden
(2013-01-17)
RÄNTOR
Europaräntorna steg i den inledande handeln samtidigt som euron har stärkts och yenen försvagats ytterligare.
Strax efter den svenska marknadens öppning är den tyska tioåriga obligationsräntan upp 1 punkt till 1,63 procent, och den svenska tioårsräntan är upp 2 punkter till 1,83 procent.

Storbritanniens premiärminister David Cameron har ställt in talet om EU, som han egentligen skulle hållit i Amsterdam på fredagen, detta på grund av händelseutvecklingen i Algeriet. Men 10 Downing Street har valt att ändå släppa vissa delar av talet. Bland annat står det att David Cameron vill se Europa utvecklas, omförhandla existerande EU-fördrag och anordna en folkomröstning. Enligt honom brottas EU med tre utmaningar – skuldkris, konkurrenskraftskris och förtroende/demokratikris.

ekonomibloggar.nu