Slut på pengar efter jul?

Julen bär med sig mycket glädjefullt och skapar en mysig och avkopplande miljö för de flesta människor. Framför allt våra små njuter extra mycket och de små tindrande ögonen fullkomligt lyser av lycka när julklapparna öppnas. Tyvärr medför även julmånaden en baksmälla med ekonomiska problem för många. Januari är den månad som svenskarna har minst pengar kvar i plånboken.
 
Stora summor har då spenderats på klappar, julmat, inredning och mycket annat som hör julen till. För många människor så innebär också julmånaden extra höga räkningar i form av höga elräkningar samt årsavgifter mm som behöver betalas. Vi ger fem tips hur man kan överleva med lite pengar kvar på lönekontot:
 
Slut på pengar?
 
1. Sälj saker!
Vi har alla massor med saker i våra hem som inte längre använder. Varför inte lägga ut dessa på tradera eller blocket och få in värdefulla slantar till kassan. Kanske har du en garderob med massa kläder som du inte längre använder. De som håller bra kvalitet kan du sälja för en billig penning, resten kan du lämna till behövande.
 
2. Lev ekonomiskt
Äter du alltid lunch ute på jobbet? Börja 2016 med att ta med lunchlådor hela månaden istället. 20 lunchtillfällen motsvarar ungefär 2000 kr under månaden som du kan spara på detta sätt. Tvinga dig själv att införa ett köpstopp. Handla bara det som är absolut nödvändigt.
 
3. Sluta med nikotinet
Röker du eller snusar? Du hittar inte en bättre månad att äntligen ta tag i beroendet. Bestäm dig att nu får det vara nog. Många människor snusar eller röker upp tusentals kronor varje månad och här finns mycket pengar att spara!
 
4. Handla mat smart
Handla aldrig hungrig är kanske det bästa rådet. När du veckohandlar till din familj så lägg en extra halvtimme i butiken för att verkligen jämföra matvarornas priset. Idag finns det oftast många märken av samma vara och här kan du spara riktigt mycket pengar genom att välja det billigaste alternativet istället.
 
5. Skjut upp vissa räkningar
Har du inte pengar att betala en räkning med? Ring företaget och förklara situationen. Du kommer att bli förvånad över att många bolag gärna ger dig 14 dagars extra tid att betala utan extra avgifter. Det viktigaste är att inte strunta i att betala utan ett enkelt telefonsamtal kan lösa många problem smärtfritt.
 

Låna pengar till överlevnad

Vi rekommenderar generellt inte att man lånar pengar för att klara sin ekonomi men ibland har man inget val. Om ni måste ta ett lån så välj en kreditgivare som erbjuder ett kostnadsfritt lån. En hel del företag erbjuder ett gratis lån på upp till 30 dagar.
 
Så länge du är helt säker på att du kan betala tillbaks lånet inom angiven gratisperiod så är det det bästa alternativet om du verkligen behöver ett tillskott i kassan med lånade medel.
 
Publicerad: 2016-01-08
Skribent: Jonas Larsson – Bank24