Vad är bank-ID?

Idag använder sig fler och fler av BankID tjänster. Men vad är då bank-id och varför ska man använda tjänsten?
Bank-ID är ett enkelt sätt att kunna legitimera sig över internet framför allt hos myndigheter, vid banktjänster och andra organisationer. Ett bank id är just en elektronisk legitimation vilket gör att man kan bekräfta att man är den personen man är utan att behöva visa upp en fysisk legitimation eller skriva under papper. BankID är idag den största tjänsten inom e-legitimation i Sverige. E-legitimationen används kontinuerligt av cirka 5 miljoner privatpersoner och växer ständigt. BankID förenklar de allra flestas vardag oavsett om man ska uträtta sina privata bankärenden, fylla i en sjukanmälan eller VAB på försäkringskassan eller i många fall även vid en låneansökan.

bankid
 

Vart skaffar man e-legitimation?

E-legitimation får man utfärdat av sin bank . Det spelar ingen roll vilken bank man har och som har utfärdat e-legitimationen då ett BankID är giltigt så länge någon av Sveriges banker har utfärdat det. Dessa banker erbjuder e-leg samt Bank-ID till privatpersoner:
Sparbanken Syd, Sparbanken Öresund, Swedbank och Ålandsbanken, Danske Bank, Ikano Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB, Skandiabanken.

Hur använder man BankID?

Använda bank-ID
För att använda BankID med kort så krävs det att man laddar ned en programvara till datorn https://install.bankid.com/Download/All när programmet är installerat kopplar man in sin kortläsare i datorn och använder sitt kreditkort. För att sedan legitimera sig följer man enkelt stegen som visas på skärmen och trycker sedan in sin 4 siffriga pinkod sen är det klart! När man använder BankID på kort så är giltighetstiden 5 år sedan måste man förnya programvaran.
 
Man kan också välja att använda BankID på fil. Man måste då installera en programvara med ett säkerhetsprogram som har en giltighetstid på 2 år.
Idag används våra mobiltelefoner flitigt i vardagen därför finns även BankID till mobil och surfplatta. Tjänsten kan användas med alla mobiloperatörer. Om man vill använda mobilt BankID så laddar man ner appen för BankID. Det ställs inga specifika krav på att kunna använda säkerhetsappen och giltighetstiden är som mest 5 år.
 

Mer om mobilt BankID

Idag är mobila tjänster oerhört viktigt då smartphones och pekplattor används flitigt av befolkningen. Därför har BankID utvecklat en riktigt bra tjänst så att man kan ha BankID direkt i telefonen eller plattan via deras app.
 

Hur kan jag få ett mobilt BankID?BankID
Man måste ha en mobil eller en surfplatta som har Android, Windows Phone eller iOS. Man brukar oftast sedan kunna beställe ett mobilt BankID via sin internetbank om inte det skulle gå så kontaktar man sin bank och ber dem att utställa ett BankID. Sedan laddar man ner appen till telefonen eller plattan.
Varför får jag en säkerhetskod och aktiveringskod? Dessa koder används för att man skall kunna använda sitt BankID. Säkerhetskoden använder man varje gång man använder tjänsten. Därför måste man också tänka på att skapa en kod som är enkel att komma ihåg men som inte är någon koppling till dig själv då obheöriga kan lista ut den lättare. Aktiveringskoden använder man för att kunna aktivera BankID när man har laddat ner appen till enheterna man surfar på.

Är mobilt BankID kostnadsfritt?
Hos de allra flesta kostar inte mobilt BankID någonting precis som BankID på fil eller dosa. Däremot kan det tillkomma avgifter hos din mobiloperatör vilket kan vara bra att kontrollera med dem om man inte vet själv.

Kan man ha mer än ett mobilt BankID?
Ja man brukar kunna ha upp till 3 ID. Kontrollera detta med din bank när du skaffar dig ditt BankID.

Jag har slagit fel kod vad gör jag?
Precis som med sitt bankkort så har man bara ett visst antal försök på sig att slå in sin kod. När man sedan har förbrukat sina försök så låser sig koden och går inte att använda igen. Man måste då skaffa sig ett nytt mobilt BankID på din bank eller internetbanken.

Vad ska man göra om man förlorar telefonen eller surfplattan?
Man skall alltid så fort som möjligt ringa till sin bank och spärra sitt BankID så att ingen obehörig kan använda det.

Vill du läsa mer om mobilt BankID?
För mer information om mobilt BankID så kan man gå till Bankid.com
Och man kan även läsa om det på sin banks hemsida.
 

Säkerhet

Varje gång man legitimerar sig eller använder BankID för underskrift så görs en automatisk kontroll så att man har använt en korrekt kod och man också har en giltig legitimation. Detta är för att man med säkerhet skall kunna veta att det som signeras eller legitimeras görs av rätt person.
 

Hur kan man som företagare vara säker med BankID?

Kraven på säkerhet kring identitet har ökat vare sig det gäller en fysisk handling eller på internet. Det innebär att BankID hela tiden håller sig uppdaterad enligt de krav som ställs i Sveriges lagar. När man är ansluten till BankID så är man involverad i ett långt samarbete och en infrastruktur inom säkerhet som flera av de svenska bankerna har kommit fram till genom ett effektivt samarbete. Det blir med andra ord banken i sig som går i god för att den personen som skriver under med sin e-legitimation är just den hon eller han säger att han är. Säkerheten är det företaget arbetar för att hela tiden kunna leverera så det är ett ständigt pågående arbete för att kunna uppfylla alla dagens säkerhetskrav.

 

Vilka krav ställs för att kunna få ett BankID?

Man måste ha ett svenskt personnummer. Ålder varierar från bank till bank då de själva bestämmer ålder. De allra flesta banker utfärdar en e-legitimation till privatpersoner mellan 13 och 18 år. När man är under 18 år så krävs det att målsman godkänner legitimationen.
E-legitimationen utfärdas på sedvanligt sätt som för alla legitimationer vilket innebär att man måste kunna styrka sin identitet med annan idhandling.
 
Är en underskrift med e-legitimation juridiskt bindande?
Ja. Att legitimera sig med BankID är samma sak som att underteckna med egen fysisk signatur. Detta innebär då att det inte är någon som helst skillnad vad gäller den juridiska sidan. Utan det är lika bindande oavsett om man undertecknar ett vanligt avtal eller ett elektroniskt avtal.
Det finns fyra olika lagar inom elektronisk signatur och den senaste är Penningtvättslagen som innebär att idag är BankID en laglig identifiering. De andra lagarna kring detta är Aktiebolagslagen, Signaturlagen och Konsumentkreditslagen. Alla dessa lagar har paragrafer som rör e-signatur.
 

Finansiell ID-Teknik

Finansiell ID-Teknik är ägare till BankID. De utvecklar företaget kontinuerligt för att kunna ge den bästa tjänsten inom elektronisk legitimation. Företaget har funnits sedan 2002 och ägs av flera storbanker. BankID utfärdas vidare från från banker till organisationer, myndiheter och företag. Vilket gör att man som privatperson sedan kan använda en enkel och smidig tjänst när man besöker exempelvis Skatteverket eller Försäkringskassan vid signering, inloggning och legitimering.
Finansiell ID-Teknik har ett stort samarbete med marknadens bästa leverentörer inom säkerhet, internet och programvarusäkerhet för att just kunna vara ledande inom den Svenska e-legitimationen.